Jeugdfonds Talent Award

Jeugdfonds Talent Award

Het Jeugdfonds van de Vrienden van de Atletiek ondersteund al vele jaren talentvolle atleten op hun weg naar de top. Jaarlijks krijgen 6 tot 8 atleten een financiële bijdrage die het mogelijk maakt om zich nog verder te ontwikkelen. In 2014 is tijdens de Algemene Leden Vergadering van de Vrienden besloten om ook evenementen, die vooral gericht zijn op de ontwikkeling van de jeugd, te gaan ondersteunen.

Een speciale prijs die jonge atleten kan stimuleren is de Jeugdfonds Talent Award die jaarlijks aan het begin van het baanseizoen tijdens de wedstrijden om de Ter Specke Bokaal wordt toegekend aan de atleet die op die dag de beste prestatie heeft geleverd. Criteria voor deze prijs is op de eerste plaats de leeftijd, die maximaal 22 jaar mag zijn. Daarnaast tellen nationale (jeugd) records en het behalen van een limiet voor een groot internationaal toernooi mee. De beoordeling wordt gedaan door Marjan Olyslager en Wim van der Krogt van het Jeugdfonds en een persoon uit de organisatie van de wedstrijd. De Ter Specke Bokaal staat bekend om een groot aantal deelnemers die jonger zijn dan 23 jaar.

De winnaar van Jeugdfonds Talent Award krijgt een bedrag van € 250,00, die besteed mag worden aan middelen die de verdere ontwikkeling tegoed komen.

10e Jeugdfonds Talent Award 2023 voor Niels Laros

Voor de Talent Award komt in aanmerking de atleet in de categorie U20 die tijdens deze wedstrijd de meest aansprekende prestatie heeft neergezet. De Talent Award is uitgereikt aan Niels Laros voor zijn indrukwekkende 800 meter, die hij aflegde in 1.45.80, waarmee hij slechts 0,16 seconden boven het Nederlands Juniorenrecord van Arnoud Okken bleef.

9e Jeugdfonds Talent Award 2023 naar Madelief van Leur.

Vorig jaar tijdens de C-Interland tegen Westfalen in Recklinghausen maakten wij voor de eerste keer kennis met Madelief van Leur. In Lisse bij de Ter Specke Bokaal won zij de 300 meter en bij de Harry Schulting Games in Vught deed zij hetzelfde op de 400 meter, waarbij de laatste 100 meter zeer overtuigend was.

De tijd waarmee zij won was 55.09 sec en slechts een halve seconde boven de limiet voor deelname aan het EK U20. Zij verbeterde haar persoonlijke record met bijna 2,5 seconden en staat nu – als eerste jaars – 6e op de ranglijst aller tijden in de categorie U18. En dat voor iemand die pas een maand geleden 16 jaar is geworden. Terecht dat de jury – en vele anderen – haar zien als een talent en zij de Award kreeg uitgereikt. Wij zullen haar zeker blijven volgen.

8e Jeugdfonds Talent Award 2023 naar Joas van Hellemondt.

Tijdens de jubileumeditie van de Ter Specke Bokaal, het was de 40e editie, was het vooral de jeugd dat de show stal en het publiek in vervoering bracht. De Oranje afvaardiging naar de Europese Kampioenschappen voor onder de 20 jaar in Jeruzalem zal groot zijn. Onder de atleten die zich in Lisse of daarvoor al wisten te kwalificeren was Joas van Hellemondt, een zeer talentvolle hordeloper die met zijn 13,55 op de 110 meter horden er geen twijfel over liet bestaan om op Europees niveau thuis te horen door maar liefs 32/100e van een seconde onder de limiet te blijven. Het was voor de jury best wel even puzzelen naar wie de Talent Award toe zou gaan maar uiteindelijk was iedereen overtuigd dat Joas hem verdiende en zich mag toevoegen aan een illuster rijtje.

7e Jeugdfonds Talent Award 2022 naar Ridzerd Punt. 

Na 3 jaar was het weer zover: een ouderwetse en mooie strijd om de Ter Specke Bokaal. Heel veel inschrijvers en prachtig weer voor zowel deelnemers als toeschouwers. De editie van 2021 mogen wij natuurlijk niet vergeten maar de omstandigheden waren toen heel anders: geen toeschouwers en heel slecht weer. Onder het toezicht oog van vele Vrienden van de Atletiek werd dit jaar genoten van mooie atletiek. De jury, die bestond uit Els Stolk, Marjan Olyslager en Wim van der Krogt, moest het besluit nemen wie de opvolger zou worden van Ruben Rolvink kon kiezen uit veel mogelijkheden.

De Jeugdfonds Talent Award wordt toegekend aan de meest aansprekende prestatie geleverd door een atleet onder de 20 jaar. Atleten van die leeftijd waren er genoeg; er verschenen 83 deelnemers in deze leeftijdscategorie op een of meerdere nummers aan de start en de focus lag vooral op de limieten voor het EK U18 die in Jeruzalem zullen worden gehouden en het WK U 20 in het Columbiaanse Cali. Op het eerste onderdeel: het discuswerpen bij de mannen diende zich al direct een kandidaat aan. Hier was het het jongere “broertje” van Ruben Yannick Rolvink die op zijn 17e verjaardag opnieuw de limiet haalde voor het EK U18. Met 58.49 meter beleef hij slechts 5 centimeter onder zijn PR maar ruim boven de limiet van 56.40 meter. De pas 15-jarige Julia Dokter voldeed met haar 1.78 meter exact aan de limiet voor datzelfde EK. De 19-jarige Danara Stoppels miste met haar 50.92 meter bij discus op 8 centimeter de limiet voor het WK U20. Haar leeftijdsgenoot Jeff Tesselaar maakte veel indruk op deze middag door goede prestaties neer te zetten op de 150 meter, 300 meter en bij het verspringen, Dat laatste onderdeel won hij met een schitterende sprong van 7.69 dat 11 centimeter boven de limiet voor het WK lag. De – eerder genoemde – prachtige weersomstandigheden had ook betrekking op de gunstige wind die bij deze sprong + 3 m/s was. Overigens noteerde hij ook een sprong van 7.52 met een rugwind van 0.3 m/s waarmee hij slechts 6 centimeter tekort kwam voor uitzending.

Op het laatste onderdeel van de middag werd ook de 17-jarige Ryan Jansen een kanshebber voor de Award. Met 71.71 meter bleef hij bij het speerwerpen 1.71 meter boven de limiet voor deelname in Jeruzalem. Na intensief overleg werd de Talent Award toegekend aan de 17 – jarige Ridzerd Punt die aantoonde om al bij de start van het outdoor seizoen in vorm te zijn door het hoogspringen te winnen met 2 meter en 11 centimeter en daarmee 4 centimeter boven de limiet bleef. Drie pogingen op 2.15 meter mislukten maar toonden aan dat deze hoogte binnenkort voor hem haalbaar moet zijn. Het was een mooie dag in Lisse!

De 6e Jeugdfonds Talent Award 2021 werd tijdens de eerst grote atletiekwedstrijd in Nederland: de Ter Specke Bokaal, toegekend aan Ruben Rolvink.

Ondanks het natte, koude en winderige weer werden een aantal aanspreekbare presententaties neergezet. De jeugd nam daarbij een flink deel voor hun rekening. Er werden een aantal limieten voor de diverse EK’s in 2021 behaald en mede daardoor werd het voor de jury toch nog vrij moeilijk om een winnaar uit te kiezen.

Uiteindelijk is besloten om de Jeugdfonds Talent Award 2021 toe te kennen aan de 18-jarige Ruben Rolvink van Olympus ’70 die in zijn laatste worp de discus pas na 59 meter en 34 centimeter deed landen in het natte gras. Dit was ruim boven de limiet van 56.60 dat recht geeft op deelname aan de Europese Kampioenschappen die later dit jaar in Tallin zullen worden gehouden.

In 2020 is de Talent Award niet uitgereikt wegens de Corona situatie.

De 5e Jeugdfonds Talent Award 2019 werd voor dit jaar toegekend aan een atlete die op een nog jong onderdeel een uitzonderlijke prestatie neerzetten. Na veel wikken en wegen kon aan het einde van de dag bij de Ter Specke bokaal de award uitgereikt worden aan Killiana Heymans, die in haar 3e poging vrij ruim over de 4.36 m bij het polsstokhoogspringen ging, daarmee niet alleen haar PR verbeterde maar ook de limiet haalde voor Gävle. In Gävle (Zweden) van 11-14 juli bij de EK U23 zal zij vergezeld worden door veel atleten die ook op de Ter Specke Bokaal in Lisse aanwezig waren. Maar ook in Borås (Zweden) van 18-21 juli bij het EK U20 zullen meerdere talenten aanwezig zijn. We zijn erg benieuwd naar de prestaties van Killiana en de andere talenten deze zomer.

De 4e Jeugdfonds Talent Award 2018 werd toegekend aan Alida van Daalen. Een talent dat een maand eerder  16 jaar was geworden en op deze 19e mei maar liefst aan 3 limieten voldeed: bij het discuswerpen landde het 1 kg zware voorwerp na 50 meter en 40 centimeter. De limiet voor het WJK onder de 20 staat op 50,25 meter en voor het EK onder de 18 op 45,90. Met de 3 kg zware kogel liep het ook lekker. Met 17 meter en 45 cm bleef Alida ruim boven de limiet voor het EJK dat op 15,90 staat. Zowel op discus als kogel neemt Alida een hoge plaats in op de wereld- en Europese ranglijsten in haar leeftijdscategorie. Het was de aanloop naar een mooie zomer.

De 3e Jeugdfonds Talent Award 2017 ging naar Enid Duut, discuswerpster van PAC. 5 dagen voor haar 18e verjaardag verbeterde zij haar PR van 46.94 meter naar 48.49, een verbetering van 1.55 meter. Nog belangrijker is dat deze afstand ook ruim een meter boven de limiet is voor het EJK. 2e bij het discuswerpen werd Alida van Daalen, een 15- jarige (!) clubgenoot van PAC en beiden worden getraind door Jacqueline Goormachtigh, 5-voudig winnares van de Ter Specke Bokaal in 1990, 1992, 1993, 1994 en 1998. Gaat de geschiedenis zich herhalen?

De 2e Jeugdfonds Talent Award 2016 ging – net als in 2015 – naar een polsstokspringer. Koen van der Wijst was al geruime tijd bezig om de limiet voor het WJK te halen, dat op 5.24 staat. Op 5 mei, tijdens wedstrijden in Vught, ging hij over de 5.10, waarna de lat direct naar 5.30 ging, waarop hij miste. Een limiet, record of PR is niet alleen fysiek, maar ook psychisch een barrière. Iets wat toch tussen je oren gaat zitten. Koen begon op 4.90 meter, die hij in de 2e poging haalde, waarna hij ruim over de 5.10 ging. De lat naar 5.25, de limiet voor de WJK in Bydgoszcz. De eerste poging was niet best en als toeschouwer ga je dan weer denken aan die psychische barrière. De 2e poging was raak, ruim erover en gedaan was het met de druk van het moeten halen, want daarna ging de 5.35 er ook aan en liet hij de lat leggen op 5.46, hetgeen een nieuw junioren record zou betekenen. Dat was nog een stapje te ver. De doorslag dat de prijs werd uitgereikt aan Koen was de leeftijd (18 jaar), de gehaalde limiet voor het WJK en zijn progressie.

De 1e Jeugdfonds Talent Award in 2015 werd door de jury unaniem toegekend aan Menno Vloon, een 20-jarige polsstokspringer, die al vroeg in het seizoen een hoogte van 5.50 meter haalde. Menno had de limiet voor deelname aan de Europese Kampioenschappen onder de 23 jaar al gehaald tijdens indoor wedstrijden, maar deed dit dunnetjes over in Lisse. Moedig liet hij daarna de lat op 5.65 leggen, de limiet voor de wereldkampioenschappen in Berlijn. Moedig omdat door de sterke en dwarrelende wind de omstandigheden verre van ideaal waren. Die 5.65 werd in zijn 3e poging bijna gehaald.