Jeugdfonds Talent Award

Jeugdfonds Talent Award

Het Jeugdfonds van de Vrienden van de Atletiek ondersteund al vele jaren talentvolle atleten op hun weg naar de top. Jaarlijks krijgen 6 tot 8 atleten een financiële bijdrage die het mogelijk maakt om zich nog verder te ontwikkelen. In 2014 is tijdens de Algemene Leden Vergadering van de Vrienden besloten om ook evenementen, die vooral gericht zijn op de ontwikkeling van de jeugd, te gaan ondersteunen.

Een speciale prijs die jonge atleten kan stimuleren is de Jeugdfonds Talent Award die jaarlijks aan het begin van het baanseizoen tijdens de wedstrijden om de Ter Specke Bokaal wordt toegekend aan de atleet die op die dag de beste prestatie heeft geleverd. Criteria voor deze prijs is op de eerste plaats de leeftijd, die maximaal 22 jaar mag zijn. Daarnaast tellen nationale (jeugd) records en het behalen van een limiet voor een groot internationaal toernooi mee. De beoordeling wordt gedaan door Marjan Olyslager en Wim van der Krogt van het Jeugdfonds en een persoon uit de organisatie van de wedstrijd. De Ter Specke Bokaal staat bekend om een groot aantal deelnemers die jonger zijn dan 23 jaar.

De winnaar van Jeugdfonds Talent Award krijgt een bedrag van € 250,00, die besteed mag worden aan middelen die de verdere ontwikkeling tegoed komen.

De 6e Jeugdfonds Talent Award 2021 werd tijdens de eerst grote atletiekwedstrijd in Nederland: de Ter Specke Bokaal, toegekend aan Ruben Rolvink.

Ondanks het natte, koude en winderige weer werden een aantal aanspreekbare presententaties neergezet. De jeugd nam daarbij een flink deel voor hun rekening. Er werden een aantal limieten voor de diverse EK’s in 2021 behaald en mede daardoor werd het voor de jury toch nog vrij moeilijk om een winnaar uit te kiezen.

Uiteindelijk is besloten om de Jeugdfonds Talent Award 2021 toe te kennen aan de 18-jarige Ruben Rolvink van Olympus ’70 die in zijn laatste worp de discus pas na 59 meter en 34 centimeter deed landen in het natte gras. Dit was ruim boven de limiet van 56.60 dat recht geeft op deelname aan de Europese Kampioenschappen die later dit jaar in Tallin zullen worden gehouden.

In 2020 is de Talent Award niet uitgereikt wegens de Corona situatie.

De 5e Jeugdfonds Talent Award 2019 werd voor dit jaar toegekend aan een atlete die op een nog jong onderdeel een uitzonderlijke prestatie neerzetten. Na veel wikken en wegen kon aan het einde van de dag bij de Ter Specke bokaal de award uitgereikt worden aan Killiana Heymans, die in haar 3e poging vrij ruim over de 4.36 m bij het polsstokhoogspringen ging, daarmee niet alleen haar PR verbeterde maar ook de limiet haalde voor Gävle. In Gävle (Zweden) van 11-14 juli bij de EK U23 zal zij vergezeld worden door veel atleten die ook op de Ter Specke Bokaal in Lisse aanwezig waren. Maar ook in Borås (Zweden) van 18-21 juli bij het EK U20 zullen meerdere talenten aanwezig zijn. We zijn erg benieuwd naar de prestaties van Killiana en de andere talenten deze zomer.

De 4e Jeugdfonds Talent Award 2018 werd toegekend aan Alida van Daalen. Een talent dat een maand eerder  16 jaar was geworden en op deze 19e mei maar liefst aan 3 limieten voldeed: bij het discuswerpen landde het 1 kg zware voorwerp na 50 meter en 40 centimeter. De limiet voor het WJK onder de 20 staat op 50,25 meter en voor het EK onder de 18 op 45,90. Met de 3 kg zware kogel liep het ook lekker. Met 17 meter en 45 cm bleef Alida ruim boven de limiet voor het EJK dat op 15,90 staat. Zowel op discus als kogel neemt Alida een hoge plaats in op de wereld- en Europese ranglijsten in haar leeftijdscategorie. Het was de aanloop naar een mooie zomer.

De 3e Jeugdfonds Talent Award 2017 ging naar Enid Duut, discuswerpster van PAC. 5 dagen voor haar 18e verjaardag verbeterde zij haar PR van 46.94 meter naar 48.49, een verbetering van 1.55 meter. Nog belangrijker is dat deze afstand ook ruim een meter boven de limiet is voor het EJK. 2e bij het discuswerpen werd Alida van Daalen, een 15- jarige (!) clubgenoot van PAC en beiden worden getraind door Jacqueline Goormachtigh, 5-voudig winnares van de Ter Specke Bokaal in 1990, 1992, 1993, 1994 en 1998. Gaat de geschiedenis zich herhalen?

De 2e Jeugdfonds Talent Award 2016 ging – net als in 2015 – naar een polsstokspringer. Koen van der Wijst was al geruime tijd bezig om de limiet voor het WJK te halen, dat op 5.24 staat. Op 5 mei, tijdens wedstrijden in Vught, ging hij over de 5.10, waarna de lat direct naar 5.30 ging, waarop hij miste. Een limiet, record of PR is niet alleen fysiek, maar ook psychisch een barrière. Iets wat toch tussen je oren gaat zitten. Koen begon op 4.90 meter, die hij in de 2e poging haalde, waarna hij ruim over de 5.10 ging. De lat naar 5.25, de limiet voor de WJK in Bydgoszcz. De eerste poging was niet best en als toeschouwer ga je dan weer denken aan die psychische barrière. De 2e poging was raak, ruim erover en gedaan was het met de druk van het moeten halen, want daarna ging de 5.35 er ook aan en liet hij de lat leggen op 5.46, hetgeen een nieuw junioren record zou betekenen. Dat was nog een stapje te ver. De doorslag dat de prijs werd uitgereikt aan Koen was de leeftijd (18 jaar), de gehaalde limiet voor het WJK en zijn progressie.

De 1e Jeugdfonds Talent Award in 2015 werd door de jury unaniem toegekend aan Menno Vloon, een 20-jarige polsstokspringer, die al vroeg in het seizoen een hoogte van 5.50 meter haalde. Menno had de limiet voor deelname aan de Europese Kampioenschappen onder de 23 jaar al gehaald tijdens indoor wedstrijden, maar deed dit dunnetjes over in Lisse. Moedig liet hij daarna de lat op 5.65 leggen, de limiet voor de wereldkampioenschappen in Berlijn. Moedig omdat door de sterke en dwarrelende wind de omstandigheden verre van ideaal waren. Die 5.65 werd in zijn 3e poging bijna gehaald.