Onderscheidingen

Onderscheidingen


2023

Gouden Pluim

De Gouden Pluimen zijn uitgereikt aan Gabriel Emmanuel die in de categorie U20 in Cali in Brazilië wereldkampioen werd op de 10-kamp met een prachtig puntentotaal van 7860, waarmee hij vierde op de ranglijst aller tijden staat 

Ook is een Gouden Pluim uitgereikt aan Niels Laros die in de categorie U18 in Jerusalem twee maal Europees kampioen werd op de 1500 en 3000 meter, en daarna zijn tijd op de 1500 meter nog aanscherpte naar 3.39.46, de snelste tijd ooit in gelopen door een Europese junior U18. Recent heeft Niels ook het Nederlands juniorenrecord op 5000 meter op zijn naam gezet. Alle reden dus voor de Vrienden van de Atletiek om deze talentvolle jonge atleten in het zonnetje te zetten!

Vriendentrofee

Voor 2022 heeft het bestuur de Vriendentrofee uitgereikt aan Lydia Pietersen-Timmer.

Lydia heeft 17 jaar voor de Atletiekunie gewerkt waarna zij door omstandigheden een andere baan heeft gevonden in de medisch zorg.  Gedurende 22 jaar inmiddels is zij daar werkzaam maar de atletiek heeft altijd een speciaal plekje gehouden bij Lydia. Gedurende bijna 30 jaar is zij tot op de dag van vandaag verantwoordelijk voor de lay-out, tekstverwerking en juiste verzending van De Vriendenband. Daarbij gaat het niet altijd van een leien dakje. Maar Lydia is altijd zeer secuur en dat hebben we steeds mogen ondervinden. De bezorging van De Vriendenband gaat niet vanzelf en er komt veel op de achtergrond bij kijken. Samen met Piet Wijker is zij de drijvende kracht achter De Vriendenband.

Te recht is dan ook de uitreiking van de Vriendentrofee voor Lydia.

2022

Vriendentrofee

Voor 2021 heeft het bestuur de Vriendentrofee uitgereikt aan Riet van der Enden.

Rien spreekt Riet toe en memoreert haar verdiensten als clublid, atleet en lid van de Vrienden.

Zij heeft zich een reeks van jaren ten dienste gesteld als lid van AV 40 in Delft. Zij nam deel aan de Nederlandse kampioenschappen waar ze 2x het goud won. Zij heeft daarnaast ook nog eens deel uitgemaakt van de Nederlandse ploeg. Als trainer, jurylid, en voor het clubblad verrichtte zij meerdere taken binnen AV40. Riet is lid van de Vrienden vanaf november 1999. Verder heeft Riet een groot aantal jaren zitting gehad in het bestuur van de Vrienden van 2003 tot 2015 en organiseert al jaren de fietsdagen in september. Daarnaast heeft zij vele jaren (17 jaar) de verjaardagskaarten (wel 5000) verzorgd voor onze leden. Voor dit alles wordt Riet deze keer in het zonnetje gezet.

2021

Gouden Pluim

Na een jaar geen pluimen uitgereikt te hebben omdat door corona er maar weinig wedstrijden waren en we niet fysiek elkaar konden ontmoeten , was het tijdens de reünie in oktober de gelegenheid voor weer wat pluimen uit te reiken. Allereerst was er een Gouden Pluim voor Tony van Diepen voor zijn zilveren medaille op de 400 meter indoor dit jaar. Verder werd hij samen met zijn team Europees kampioen Indoor op de 4×400 meter. Ze wonnen goud op de World Relays en als absolute hoogtepunt  de zilveren medaille bij de Olympische Spelen in Tokio. De pluim werd hem uitgereikt door Arjan Visserman, zeven maal Nederlands kampioen op de 400 meter.

Een gouden pluim was er ook voor Ruben Rolvink. Ruben 19 jaar oud en dus nog A-junior (nu U18).  Hij won al in 2021 de Jeugdfonds Talent Award maar de pluim krijgt hij voor zijn juniorenrecord van 68,76 meter waarmee hij zich op de tweede plaats van de wereldranglijst plaats. De pluim werd hem uitgereikt door Ellen van Lange Olympisch Kampioen op de 800 meter in 1992.

Tenslotte was er ook een gouden pluim voor Menno Vloon die bij het polsstokhoogspringen het nationaal outdoor record stelde op 5,85 meter en het nationaal indoor record op 5,96 meter. De gouden pluim werd Menno uitgereikt door Eltjo Schutter die Nederlands recordhouder op de 10-kamp was en bij polsstokhoogspringen de eerste Nederlander die over de 5 meter sprong. Dat was in 1976.

 

2019

Gouden Pluim

Voor 2019 was de keuze voor de Gouden Pluim gevallen op Femke Bol. In de kantine van de atletiekvereniging Rotterdam Atletiek werd na de jaarvergadering tijdens de Vrienden bijeenkomst de pluim aan Femke uitgereikt. De Gouden Pluimen worden uitgereikt aan een atleet of atlete die een bijzondere atletiekprestatie heeft verricht. Femke was samen met haar vader aanwezig. Zij werd samen met Marjan Olyslager geïnterviewd over de omstandigheden van trainen toen en nu, haar ambities en de toekomst. Zij ontving de pluim voor hij uitzonderlijke progressie in 2018. Allereerst de keuze voor 400m horden als afwisseling voor de dan gebruikelijke 400m vlak. In juni liep zij haar 3e wedstrijd en direct een WK ticket in 55,94 sec en werd de Europees kampioene verslagen. Daarna volgde goud in Zweden op de EK Junioren en tenslotte op de WK in Doha met 55,32 sec. een zekere ticket voor de Olympische Spelen in 2020 in Tokio.

   

Vriendentrofee

Voor dit jaar was de Vriendentrofee voor Piet Wijker. Hij ontving de trofee uit handen van de voorzitter voor zijn vele verdiensten voor de Vrienden en met name als redacteur van de Vriendenband gedurende 10 jaar. Maar ook zijn werkzaamheden voor de Atletiekwereld van de KNAU gedurende 33 jaar en zijn vele aanvullingen op de profielen van nationale en internationale atleten op Wikipeda.

     

Lid van Verdienste

Een bijzonder moment was de uitreiking van de Lid van Verdienste van de Atletiekunie aan Paul van Gool door Hans Slager (lid van het bondsbestuur). Paul ontving de onderscheiding voor het vele werk dat hij voor de atletiek heeft verricht en met name zijn bijdrage aan het in stand houden van de historische zaken van de Nederlandse atletiek. Zijn mede oprichting van de Stichting Atletiekerfgoed en zijn inzet voor het archiveren van alle zaken. Maar gememoreerd moet worden zijn inzet voor de dit jaar verschenen prachtige biografie van Adriaan Paulen waarin vele vel uren research en samenstelling zitten.

2018

Gouden Pluim

Ook dit jaar werd weer bij de Algemene Ledenvergadering in de kantine van de AV De Spartaan te Lisse, de Gouden Pluimen uitgereikt aan een atleet of atlete die een bijzondere atletiekprestatie heeft verricht. Voor 2018 waren dit Alida van Daalen die samen met haar trainer en moeder Jacqueline Goormachtigh, de pluim ontving voor haar uitzonderlijke vooruitgang in het afgelopen jaar en haar prestaties op het EK onder de 18 in Gyor. Een zilveren plak met discuswerpen 52.93 m en een bronzen plak met kogel 17.08 m.

Daarnaast was er een Gouden Pluim voor Lisanne de Wit voor haar prestatie op de 400m tijdens de EK Senioren in Berlijn waar ze met 50.77 sec. de bronzen medaille haalde. Dit was tevens een nationaal record. Zij nam de pluim in ontvangst samen met haar trainer Sven Ootjers.

 

 

 

 

 

 

 

Vriendentrofee

Het was dit jaar Hugo Tijsmans die tot zijn verrassing de Vriendentrofee kreeg uitgereikt voor zijn jarenlange verdiensten van de Vrienden in vele hoedanigheden.

2017

Gouden Pluim

Bij de ALV wordt jaarlijks de Gouden Pluim uitgereikt aan een atleet of atlete die een bijzondere atletiekprestatie heeft verricht.

Voor 2017 was dit de polsstokhoogspringer Menno Vloon voor zijn verbetering van het Nederlands Record polsstokhoogspringen.

 

 

 

 

Ook werd er een Gouden Pluim uitgereikt aan Hans Schulz, die in 2017 is afgetreden als voorzitter van de Deutsche Freunde. Hij kreeg de Gouden Pluim uitgereikt uit handen van voormalig Vrienden-voorzitter Bob Vos. Hans was jarenlang, meestal met zijn vrouw Kornelia, aanwezig op onze ALV/reünie en heeft gezorgd voor een goede samenwerking tussen onze Vrienden en de Deutsche Freunde.

 

 

 

 

 

 

Vriendentrofee

Sinds 1998 vindt de uitreiking plaats van de Vriendentrofee, onze hoogste verenigingsonderscheiding. Recente ontvangers van de trofee zijn Chris Konings (2013), Elly de Regt-Henzen (2014), Chris van der Meulen (2015), Rien van Haperen (2016) en Kees de Kort (2017).

2017

Kees de Kort, die 10 jaar onze secretaris is geweest, kreeg uit handen van voormalig voorzitter Chris van der Meulen de Vrienden-trofee uitgereikt voor zijn langdurige en grote verdienste voor de vereniging.