Jeugdfonds Talent Award

Jeugdfonds Talent Award 2016 voor polshoogspringer Koen van der Wijst Pas 18 jaar)

Bij de 33e wedstrijden om de Ter Specke Bokaal in 2015 is voor de eerste maal de Jeugdfonds Talent Award uitgereikt, een prijs ter waarde van € 250,- voor de beste dagprestatie, geleverd door een atleet of atlete onder de 23 jaar. Dat mag iedere atleet zijn, ook zij die niet door het jeugdfonds worden ondersteund. In 2015 ging deze Award naar Menno Vloon.

In 2016 bestond de jury uit waarnemend voorzitter Melchert Kok van de Vrienden van de Atletiek en ondergetekende namens het Jeugdfonds. Wij moesten tijdens de 34e wedstijd om de Ter Specke Bokaal op 7 mei oren en ogen goed openhouden en alle prestaties van de jongeren op hun juiste waarde inschatten. Het begon al vroeg met een fraaie prestatie van Sina Mai Holthuijsen bij het kogelslingeren voor de vrouwen. Met een afstand van 58,27 meter behaalde zij niet alleen een prachtige 2e plaats, maar verbeterde zij haar PR met 2 meter en 35 centimeter. Even later zagen wij een schitterende race over 100 meter horden van de 21-jarige Eefje Boons, die won in een tijd van 13.68 met een tegenwind van 0.9 m/s. Op de 150 meter – net als de 300 meter een incourante, maar graag gelopen afstand – bij de vrouwen liet de 22-jarige Tessa van Schagen zien weer op de terugweg te zijn. Met een tegenwind van 0.3 m/s bleef zij Nicky van Leuveren 0.03 seconden voor. Op de dag van de Ter Specke Bokaal zou Hensley Paulina nog 7 weken 22 jaar zijn en dus in aanmerking komen voor de Talent Award, en daar was ook alle reden voor. Met zijn winnende tijd op de 150 meter van 15.47 bleef hij slechts 11/100e boven de nationale besttijd en dat met een tegenwind van 2.2 meter per seconde. Toch zou er nog één atleet zijn, die het voor de jury van de Talent Award nog moeilijker zou maken.

Koen van der Wijst is al geruime tijd bezig om de limiet voor het WJK te halen, dat op 5.24 staat. Op 5 mei, tijdens wedstrijden in Vught, ging hij over de 5.10, waarna de lat direct naar 5.30 ging, waarop hij miste. Een limiet, record of PR is niet alleen fysiek, maar ook psychisch een barrière. Iets wat toch tussen je oren gaat zitten. Koen begon op 4.90 meter, die hij in de 2e poging haalde, waarna hij ruim over de 5.10 ging. De lat naar 5.25, de limiet voor de WJK in Bydgoszcz. De eerste poging was niet best en als toeschouwer ga je dan weer denken aan die psychische barrière. De 2e poging was raak, ruim erover en gedaan was het met de druk van het moeten halen, want daarna ging de 5.35 er ook aan en liet hij de lat leggen op 5.46, hetgeen een nieuw junioren record zou betekenen. Die stap was nog even te ver, maar de jury was aan het puzzelen, gaat de Award naar Hensley of Koen. Uiteindelijk gaf een aantal zaken de doorslag: de leeftijd (Koen is pas 18 jaar), de gehaalde limiet voor het WJK en zijn progressie. Het was een moeilijke keuze. De Talent Award ging naar Koen, maar gelukkig wees de jury de Ter Specke Bokaal bij de mannen toe aan Hensley Paulina. Alleen maar tevreden mensen.

Wim van der Krogt

 

Uitreiking eerste Jeugdfonds Talent Award in 2015

Het Jeugdfonds van de Vrienden van de Atletiek ondersteund al vele jaren talentvolle atleten op hun weg naar de top. Jaarlijks krijgen 8 tot 10 atleten een financiële bijdrage die het mogelijk maakt om zich nog verder te ontwikkelen. In 2014 is tijdens de Algemene Leden Vergadering van de Vrienden besloten om ook evenementen, die vooral gericht zijn op de ontwikkeling van de jeugd, te gaan ondersteunen.

Op zaterdag 9 mei 2015 is tijdens de wedstrijden om de Ter Specke Bokaal een speciale prijs uitgereikt aan de atleet die op die dag de beste prestatie heeft geleverd. Criteria voor deze prijs is op de eerste plaats de leeftijd, die maximaal 22 jaar mag zijn. Daarnaast tellen nationale (jeugd) records en het behalen van een limiet voor een groot internationaal toernooi mee. De beoordeling wordt gedaan door Marjan Olyslager en Wim van der Krogt van het Jeugdfonds en een persoon uit de organisatie van de wedstrijd, in dit geval Anthony Ott. Technisch coördinator van De Spartaan.

Unaniem werd besloten om de eerste Jeugdfonds Talent Award toe te kennen aan Menno Vloon, een 20-jarige polsstokspringer, die al vroeg in het seizoen een hoogte van 5.50 meter haalde. Menno had de limiet voor deelname aan de Europese Kampioenschappen onder de 23 jaar al gehaald tijdens indoor wedstrijden, maar deed dit dunnetjes over in Lisse. Moedig liet hij daarna de lat op 5.65 leggen, de limiet voor de wereldkampioenschappen in Berlijn. Moedig omdat door de sterke en dwarrelende wind de omstandigheden verre van ideaal waren. Die 5.65 werd in zijn 3e poging bijna gehaald.

De winnaar van Jeugdfonds Talent Award krijgt een bedrag van € 250,00, die besteed mag worden aan middelen die de verdere ontwikkeling tegoed komen.

Het Jeugdfonds en de Vrienden van de Atletiek zijn diverse acties gestart om meer financiële middelen voor het fonds te genereren. Als dat lukt is de kans groot dat ook in 2016 en de jaren daarna een Jeugdfonds Talent Award kan worden uitgereikt.