14 februari 2019

Ieder jaar worden een aantal talentvolle atleten ondersteund door het Jeugdfonds op hun weg naar de top. De selectie voor het Jeugdfonds Talent team 2019 wordt samengesteld door Marjan Olyslager en Wim van der Krogt in goed overleg met onze technisch directeur Ad Roskam.

Wij hebben besloten om ons dit jaar te focussen op de Europese Kampioenschappen onder de 20 jaar, die van 18–21 juli in het Zweedse Borås gehouden zullen worden. Oranje maakt daar zeker kans op medailles. Een aantal succesvolle atleten tijdens de EK onder de 18, die vorig jaar in Györ werden gehouden en tijdens het WK onder de 20 in Tampere ontwikkelen zich verder. Een reden voor ons om een 3-tal van deze atleten voor een 2e jaar te ondersteunen en dat zijn:

Zoë Sedney: Erg succesvol tijdens de EYOF in 2017 en vorig jaar in Györ een zilveren medaille op de 100 meter horden. Ook op de 100 en  200 meter kan zij goed uit de voeten en kan zich ook op deze onderdelen kwalificeren voor Borås. Bij de Nationale Kampioenschappen in 2018 won ze goud op zowel de 100 meter horden als 200 meter. Zoë komt uit een gezin waar atletiek dagelijkse kost is. Haar ouders zijn waardevolle krachten bij Ilion in Zoetermeer en haar zus Naomi kennen we allemaal.

Roos Blokhuis is een zeer talentvolle Mila (midden- en lange afstand atlete). Nationaal Kampioen bij de B-junioren op de 3000 meter en een fraaie 5e plaats in de finale in Györ. Haar vorm is groeiende, gezien de 34.09 die zij bij een oudejaarsevenement in Madrid liep op de 10 km. Haar focus ligt op de 5000 meter.

Alida van Daalen: Binnen de Nederlandse ploeg in Györ werd zij gekroond tot koningin van dit EK door haar bronzen plak bij het kogelstoten en een zilveren met de discus. Vooral haar strijdlust bij het discuswerpen oogstte bewondering. In eigen land is niet meer bij te houden bij hoeveel wedstrijden zij in de top heeft gestaan. Winnares van de Jeugdfonds Talent Award bij de Ter Specke Bokaal in Lisse, 2x goud bij de NK voor B-junioren en bij het NK voor senioren (een 4e plaats op discus) en zelfs in het verre Buenos Aires weten ze nu wie Alida van Daalen is.

Een atlete, die wij in 2018 ook graag hadden willen ondersteunen maar niet gedaan hebben omdat zij was opgenomen in het AA-drink talententeam is Jorinde van Klinken. Bij de Wereldkampioenschappen onder de 20 jaar in het Finse Tampere haalde zij een bronzen plak op kogel. Deze plak had wel een dikke zilveren rand. Met 17.05 meter had zij dezelfde afstand als de nr.2 maar haar op één na beste poging was minder. Jorinde is een werpster pur sang. Bij het NK voor A junioren werd zij kampioen met de kogel, de discus en de slingerkogel. En tussen de dames bij het NK behaalde zij 3 plakken: brons bij het kogelstoten en kogelslingeren en zilver bij het discuswerpen. Op dit moment voert zij de Europese ranglijst aan bij zowel het kogelstoten als het discuswerpen in haar leeftijdscategorie.

Robin van Riel, nationaal kampioen bij de A-junioren op de 1500 meter, loopt ook een 800 meter onder de 1.50 en een 5000 meter binnen de 14 ½ minuut. Heeft al ervaring met grote toernooien, waaronder de EK onder de 20 in 2017. Robin ontwikkelt zich snel en meer informatie over hem is te vinden op: https://robinvanriel.com

De derde werper in ons Jeugdfonds Talent team van 2019 is Shaquille Emanuelson, nationaal kampioen met de discus en hoog op de Europese ranglijst in zijn leeftijdsgroep.

In Emmeloord behaalde hij de titel met een persoonlijk record van 58 meter en 26 centimeter. Shaquille was ook in Tampere aanwezig waar hij veel ervaring heeft opgedaan met internationale toernooien, hetgeen in Borås van nut kan zijn.