Jeugdfonds Talent Award 2022 naar Ridzerd Punt. 

Na 3 jaar was het weer zover: een ouderwetse en mooie strijd om de Ter Specke Bokaal. Heel veel inschrijvers en prachtig weer voor zowel deelnemers als toeschouwers. De editie van 2021 mogen wij natuurlijk niet vergeten maar de omstandigheden waren toen heel anders: geen toeschouwers en heel slecht weer. Onder het toezicht oog van vele Vrienden van de Atletiek werd dit jaar genoten van mooie atletiek. De jury, die bestond uit Els Stolk, Marjan Olyslager en Wim van der Krogt, moest het besluit nemen wie de opvolger zou worden van Ruben Rolvink kon kiezen uit veel mogelijkheden.

De Jeugdfonds Talent Award wordt toegekend aan de meest aansprekende prestatie geleverd door een atleet onder de 20 jaar. Atleten van die leeftijd waren er genoeg; er verschenen 83 deelnemers in deze leeftijdscategorie op een of meerdere nummers aan de start en de focus lag vooral op de limieten voor het EK U18 die in Jeruzalem zullen worden gehouden en het WK U 20 in het Columbiaanse Cali. Op het eerste onderdeel: het discuswerpen bij de mannen diende zich al direct een kandidaat aan. Hier was het het jongere “broertje” van Ruben Yannick Rolvink die op zijn 17e verjaardag opnieuw de limiet haalde voor het EK U18. Met 58.49 meter beleef hij slechts 5 centimeter onder zijn PR maar ruim boven de limiet van 56.40 meter. De pas 15-jarige Julia Dokter voldeed met haar 1.78 meter exact aan de limiet voor datzelfde EK. De 19-jarige Danara Stoppels miste met haar 50.92 meter bij discus op 8 centimeter de limiet voor het WK U20. Haar leeftijdsgenoot Jeff Tesselaar maakte veel indruk op deze middag door goede prestaties neer te zetten op de 150 meter, 300 meter en bij het verspringen, Dat laatste onderdeel won hij met een schitterende sprong van 7.69 dat 11 centimeter boven de limiet voor het WK lag. De – eerder genoemde – prachtige weersomstandigheden had ook betrekking op de gunstige wind die bij deze sprong + 3 m/s was. Overigens noteerde hij ook een sprong van 7.52 met een rugwind van 0.3 m/s waarmee hij slechts 6 centimeter tekort kwam voor uitzending.

Op het laatste onderdeel van de middag werd ook de 17-jarige Ryan Jansen een kanshebber voor de Award. Met 71.71 meter bleef hij bij het speerwerpen 1.71 meter boven de limiet voor deelname in Jeruzalem. Na intensief overleg werd de Talent Award toegekend aan de 17 – jarige Ridzerd Punt die aantoonde om al bij de start van het outdoor seizoen in vorm te zijn door het hoogspringen te winnen met 2 meter en 11 centimeter en daarmee 4 centimeter boven de limiet bleef. Drie pogingen op 2.15 meter mislukten maar toonden aan dat deze hoogte binnenkort voor hem haalbaar moet zijn. Het was een mooie dag in Lisse!

Wim van der Krogt